Fødevarekemi
Overordnede kursusmål
Kurset sætter de studerende i stand til at anvende viden om fødevarekemi på fødevarer. Dette inkluderer kemiske reaktioner og fysiske ændringer som f.eks. fedt, proteiner og kulhydrater deltager i og reaktionernes/ændringernes indflydelse på fødevarernes makroskopiske egenskaber. Herunder vurderes forarbejdning og lagringens indvirkning på udvalgte fødevaretypers (f.eks. kød, fisk, cerealier, frugt og grønt).
See course description in English
Læringsmål
- Identificere, beskrive og klassificer fødevare komponenter med hensyn til kemisk sammensætning og deres funktion
- Beskriv kemiske reaktioner og fysiske ændringer ved fremstilling (industriel såvel som privat tilberedning) og lagring
- Diskuter hvordan kemiske reaktioner og fysiske ændringer ved fremstilling og lagring kan forøges eller reduceres
- Relatere kemiske reaktioner og fysike ændringer til makroskopiske egenskaber af fødevarer
- Beskrive vigtige kemiske reaktioner og fysiske ændringer for udvalgte fødevarer
- Diskutere vigtige kemiske reaktioner og fysiske ændringer for udvalgte fødevarer
- Udarbejd en kort og præcis rapport om fysisk-kemiske aspekter af en udvalgt fødevare
- Præsentere en videnskabelig artikel
Kursusindhold
Kurset indeholder en generel beskrivelse af vand, kulhydrater, proteiner, lipider, mineraler, vitaminer, antioxidanter, emulsioner, tilsætningsstoffer, mikro- og nanopartikler samt deres kemiske reaktioner (f.eks. Maillard reaktioner, lipid oxidation) og fysiske ændringer i relation til fødevarer. De studerende skal anvende deres viden på en udvalgt fødevare og præsentere deres resultater i form af en poster samt en skriftlig rapport. De studerende vil samtidig øve deres mundtlige engelsk fremstilling af faget ved præsentation af en artikel om fødevarekemiske aspekter.
Undervisningsform
Forelæsninger, gruppe arbejde, rapport
Fakultet
Pladsbegrænsning
Minimum 8, Maksimum: 42.
Vær opmærksom på, at dette enkeltfagskursus har et minimumskrav til antal deltagere. Derudover er der begrænsning på antallet af studiepladser. Er der for få tilmeldinger oprettes kurset ikke. Er der for mange tilmeldinger, vil der blive trukket lod om pladserne. Du får besked om, om du har fået tildelt en studieplads senest 8 dage før kursusstart.