Dagslys og Belysning
Overordnede kursusmål
Kurset giver dig grundlaget for at måle, beregne og analysere lysforhold i rum.
Efter kurset kan du bruge de nyeste metoder og programmer til at beregne dagslysfordeling i rum, kunstlysfordeling i rum, solafskærmningssystemer og energibehov til belysning. Du vil være i stand til at udarbejde specifikationer for dagslys og kunstlys og på den baggrund designe facader, rum og belysning.
See course description in English
Læringsmål
- Beskrive de fotometriske begreber og genkende de parametre, der bruges til at beskrive farven på en lyskilde.
- Identificere lysets indvirkning på menneskers sundhed og de designaspekter, der skal tages i betragtning for at skabe et sundt indeklima.
- Bruge forskellige metoder til at forudsige solvinkler og foreslå designløsninger til skyggegivere.
- Beregne solenergitransmittans og lystransmittans for vinduessystemer med systemer til solafskærmning og dagslyskontrol.
- Forudsige dagslys indendørs ved hjælp af forenklede metoder.
- Beregne lysfordelingen fra belysningssystemet i rum.
- Udføre simuleringer for at vurdere belysnings- og dagslysniveauer indendørs.
- Evaluere tilgængeligheden af dagslys indendørs baseret på statiske og dynamiske metoder til dagslysforsyning.
- Forudsige ubehagsblænding forårsaget af elektriske og naturlige lyskilder og fortolke resultaterne for at give designløsninger.
- Analysere og evaluere effekten af solafskærmningssystemer på dagslys, brug af kunstigt lys og visuel komfort.
- Designe kunstige belysningssystemer baseret på behovet for lys, blændingsforhold og dagslys ved hjælp af tilgængelige produkter.
- Specificere krav til det visuelle indeklima baseret på det danske bygningsreglement og internationale standarder.
Kursusindhold
Kurset dækker grundlæggende begreber om lys og lyskilder, metrologiske tilgange til kvantificering af lys, specifikt fotometri og de fotometriske enheder, der bruges i lysdesign. Lysets interaktion i bygninger, materialers optiske egenskaber, virkningerne på syn og sundhed og en kort beskrivelse af farve og kolorimetri introduceres også. Design, funktion og egenskaber af elektriske belysningssystemer samt metoder og værktøjer til beregning af elektrisk lys og energiydelse beskrives og praktiseres gennem forskellige øvelser. Kurset præsenterer karakterisering af dagslyskilder, design og egenskaber af komponenter i glasfacader, solafskærmning og dagslysstyringssystemer. Kurset går i dybden med dagslysforsyning og introducerer metoder og værktøjer til beregning af statisk og dynamisk dagslystilgængelighed i rum. Aspekter af velbefindende behandles gennem visuel komfort og udsyn, visuelle opgaver og blænding. Døgnrytmemålinger, perception og beboeradfærd samt eksponering af flere domæner, herunder lys, introduceres. Kurset præsenterer krav til lysdesign og dagslystilførsel i forordninger og koder samt tilgængelig software og værktøjer til beregning af det dynamiske samspil mellem belysningssystemet, dagslyset og solafskærmningssystemet.
Anbefalede forudsætninger
12350/41452/41459/11141/11000/11937, Der forudsættes et basalt kendskab til vinduers optiske og energimæssige egenskaber.
Undervisningsform
Forelæsninger, øvelsesopgaver og afløsningsopgaver.
Fakultet
Bemærkninger
Kurset er afhængigt af, at eleverne medbringer deres egen pc. Den software, der anvendes i kurset, kræver en Windows-baseret pc. Kurset kan kombineres med kurserne 41462, 41463 og 12363, fordi dagslysberegninger er en naturlig del af det integrerede design af bygninger og udviklingen af lavenergibygninger.