Human fysiologi
Overordnede kursusmål
Indføring i den humane anatomi og fysiologi som baggrund for forståelsen af samspillet mellem biologiske og biokemiske processer i organismen. Denne viden er af betydning i relation til levnedsmiddel- og medicinalindustrien, eksempelvis når der arbejdes på laboratorier i medicinalindustrien og på hospitaler samt når der kommunikeres med medicinere og andet sundhedsuddannet personale.
See course description in English
Læringsmål
- bruge medicinsk terminologi og beskrive elementær anatomi.
- beskrive grundlæggende cellefysiologi.
- diskutere nervesystemet og hvordan det er med til at styre kroppens funktioner.
- forklare muskelsystemets opbygning og samspillet med nervesystemet.
- beskrive stofskifte og energiomsætning.
- forklare kredsløbet og hjerte-karsystemets opbygning og regulering.
- diskutere respirationssystemet og samspillet med kredsløbet.
- gengive fordøjelseskanalens anatomi og diskutere fordøjelsesprocesser og reguleringsmekanismer.
- forklare nyrefunktion og regulering af kroppens væskesammensætning.
- diskutere hormonsystemer, og forklare hormoners kemi og virkningsmekanismer.
Kursusindhold
Medicinsk terminologi og elementær anatomi. Almen cellefysiologi: cellens struktur og funktion, intercellulær kommunikation, transport gennem cellemembraner, membranpotentiale. Nervesystemet: nerveimpulsens dannelse, udbredelse og overførsel (neurotransmission), sansereceptorer. Muskelsystemet: kontraktionsmekanisme, energiproduktion i muskelceller, impulsoverførsel mellem nerver og muskler (neuromuskulær transmission). Stofskifte og energiomsætning: netto stofskifte, stofbalance, anaboliske og kataboliske processer, standard stofskifte, omsætning af legemsfremmede stoffer (ethanol), temperaturregulering, feber. Kredsløbet: blodet, hjertet, karsystemet, blodtryksregulering. Respiration: lungerne, vejrtrækningen og dennes regulering, gastransport mellem lunger og væv, blodets buffere. Fordøjelseskanalen: anatomi og histologi, fordøjelsesprocesser, nervøse og hormonale reguleringsmekanismer, motorik, fordøjelsessekreter fra spytkirtler, mavesæk, tarm og bugspytkirtel, fordøjelse og absorption af kulhydrater, protein, fedtstoffer, vand og elektrolytter, leverfunktion (herunder galdedannelse), appetitregulering, fedme. Endokrinologi: hormonsystemer, hormonernes kemi, syntese, omsætning og virkningsmekanisme, hormonproducerende kirtler, forplantningsfysiologi. Calciumstofskiftets hormonale regulering. Blodsukkerregulering. Nyrefunktion, vand og saltstofskifte: legemsvæskernes sammensætning og regulering, urinens produktion, koncentreringsmekanismen, neutralitetsregulering.
Undervisningsform
Forelæsninger (40%), opgaveløsning (50%) og demonstrationer (10%).