Koordinationskemi (Uorganisk Kemi 2)
Overordnede kursusmål
At give indsigt i moderne koordinationskemi med fokus på at kunne forstå udvalgte eksempler fra: Metaller i biologiske systemer, organometallisk katalyse samt faste materialer med optiske eller magnetiske egenskaber. Kurset vil udvikle en overordnet kemisk forståelse baseret på elektronstruktur og det periodiske system. Der er fokus på samspillet mellem teori og eksperiment.
See course description in English
Læringsmål
- Forklare de vigtigste begreber indenfor koordinationskemien og hvordan de relaterer til andre kemiske discipliner.
- Beskrive bindingsforholdene i overgangsmetalkomplekser ved hjælp af krystalfeltteorien og ligandfelt/molekylorbitalteorien
- Forklare sammenhængen mellem elektronstruktur og kemiske egenskaber.
- Redegøre for de termodynamiske forhold for kompleksdannelse udfra stabilitetskonstanter.
- Redegøre for mekanismer for ligandudskiftingsreaktioner og elektronoverførselsreaktioner.
- Redegøre for visse organometalliske systemer, deres bindingsforhold og kemi.
- Fortolke og forklare eksperimentielle observationer vedr. strukturelle, magnetiske, spektrale, termodynamiske og kinetiske egenskaber for overgangsmetalkomplekser.
- Fortolke struktur, stabilitet og reaktivitet baseret på VSEPR modeller, d-elektron konfigurationer og 18-elektron reglen.
- Sammenligne og relatere de mange roller, som metalioner har i biologiske systemer og beskrive betydningen af metaller i medicin.
- Vurdere brugbarheden af specifikke koordinationskomplekser til bestemte formål.
Kursusindhold
Der gives en indføring i koordinationskemiens koncepter, herunder nomenklatur, hård-blød-syre-base-teorien, isomeri, krystalfeltteorien, ligandfelt- og molekylorbitalteorien. På basis heraf forklares overgangsmetalkompleksers strukturelle, magnetiske, spektrale, termodynamiske og reaktionskinetiske egenskaber. Kemien af udvalgte overgangsmetaller samt koordinationskemiens organometalliske, katalytiske og biouorganiske aspekter behandles.
Undervisningsform
Forelæsninger; gennemgang af eksempler og øvelsesopgaver.
Fakultet
Bemærkninger
Af betydning for fagområder, hvor metalioners kemi spiller en rolle, f.eks. biokemi, katalyse, analytisk kemi og miljølære.
Pladsbegrænsning
Minimum 10.
Vær opmærksom på, at dette enkeltfagskursus har et minimumskrav for antal deltagere for at kunne oprettes. Du får besked om, hvorvidt kurset oprettes senest 8 dage før kursusstart.