Enkeltfag Engelsk 5 ECTS

Cloud-netværk

Overordnede kursusmål

At sætte deltagerne i stand til at analysere og designe netværk til cloud-tjenester og cloud-native miljøer med fokus på de underliggende teknologier.

See course description in English

Læringsmål

  • Beskrive begrebet “cloud” fra et teknisk perspektiv med fokus på komponenter og teknologisk udvikling.
  • Redegøre for konceptet om “cloud-native” design.
  • Beskrive og sammenligne forskellige netværkstopologier til data centre.
  • Anvende Linux teknologier til isolation af processer og ressourcer samt relaterede netværksprincipper til at implementere virtuelle netværkstopologier i Linux hosts.
  • Beskrive og sammenligne mekanismer til virtualisering og isolering, som f.eks. virtuelle maskiner og containere.
  • Forklare Network Function Virtualization (NFV) konceptet og beskrive standard NFV arkitekturer og komponenter.
  • Sammenligne forskellige Virtual Infrastructure Managers (VIMs), som f.eks. OpenStack, Docker Swarm og Kubernetes, herunder deres brug af virtuelle netværk.
  • Beskrive automatisering i relation til cloud-netværk og –systemer.

Kursusindhold

Introduktion til “Cloud” som et generelt koncept og de teknologier og komponenter som indgår. Teknologier til switching og virtualisering af netværk. Softwarekoncepter i Linux operativsystemet som muliggør virtuelle netværk og systemer. Virtualisering af computere og servere baseret på hypervisorer. Network Function Virtualization (NFV) konceptet som evolution af tjenester i telekommunikationsnetværk, herunder udviklingen mod Service Oriented Architectures og microservices. Containere som implementering af microservices, herunder Container Networking Models. Container orkestrering (Docker Swarm og Kubernetes).

Anbefalede forudsætninger

34334/34359, Kendskab til TCP/IP protokoller

Fakultet

Bemærkninger

Kurset er i høj grad baseret på hands-on eksempler og øvelser i lektionerne, som afvikles på deltagernes egne computere. Det er derfor forventningen, at deltagerne medbringer en laptop med minimum 8 GB RAM og minimum 60 GB fri plads på harddisken.

Pladsbegrænsning

Maksimum: 25.

Vær opmærksom på, at dette enkeltfagskursus har et begrænset antal studiepladser. Er der for mange tilmeldinger, vil der blive trukket lod om pladserne. Du får besked om, hvorvidt du har fået tildelt en studieplads senest 8 dage før kursusstart.

Se kurset i kursusbasen

Tilmelding

Sprog

Engelsk

Varighed

13 uger

Institut

Electro

Sted

DTU Lyngby Campus

Kursus ID 34370
Kursustype Kandidat
Semesterstart Uge 5
Semester slut Uge 19
Dage tirs 8-12
Pris

7.500,00 kr.

Tilmelding