Strålingsdetektorer til ruminstrumentering
Overordnede kursusmål
Dette kursus, specifikt designet til MSc-studerende, tilbyder en omfattende udforskning af principperne for strålingsdetektion og -måling. Det fokuserer på hårdt røntgen- og gammastråledetektorer med særlig vægt på deres anvendelser inden for videnskabelig ruminstrumentering. Pensum går dybt ind i de grundlæggende begreber inden for faststoffysik og fremhæver deres kritiske rolle i forskellige strålingsinteraktioner inden for faste stof detektorer.
Kurset tilbyder en grundig undersøgelse af design, egenskaber og præstation af 1D, 2D og 3D røntgen- og gamma-detektorer. Derudover vil studerende udføre eksperimenter i laboratoriet ved hjælp af virkelige detektorer og numeriske metoder til simulering af instrumentpræstation med værktøjer som SRIM og SPENVIS. Praktiske laboratorieøvelser vil give praktisk erfaring med topmoderne detektorer og dække både detektorfysik og teoretiske aspekter.
See course description in English
Læringsmål
- Forklar principperne inden for faststoffysik i strålingsdetektion og måling.
- Beskriv forskellige typer af vekselvirkning og strålingsinteraktioner i faststofdetektorer.
- Udfør eksperimentelle metoder til karakterisering af detektorernes ydeevne.
- Anvend eksperimenter med halvlederdetektorer for at vurdere billed-, spektrale og tidsmæssige egenskaber af detektorer.
- Beregn den teoretiske detektor-kvanteeffektivitet og orbit baggrund.
- Forstå designet og funktionaliteten af X- og gammastråle videnskabelig ruminstrumentering og vurder de videnskabelige evner af detektorinstrumenter i en rummæssig sammenhæng.
- Anvend og brug strålingskalibreringskilder.
- Forklar de forskellige typer af stråling i rummet.
Kursusindhold
Kursusindholdet omfatter traditionelle forelæsninger, gruppediskussioner og praktiske laboratorieøvelser. Studerende vil have muligheder for at arbejde med numeriske simulationer og databehandling. Der vil være et betydeligt fokus på gruppearbejde og kommunikation, hvor studerende præsenterer deres resultater i en formel rapport.
Undervisningsform
Teori: forelæsninger, interaktive diskussioner, numeriske simulationer og databehandling. Eksperimentel: øvelser i detektorlaboratorium og præsentation af resultater.
Fakultet
Pladsbegrænsning
Minimum 10, Maksimum: 24.
Vær opmærksom på, at dette enkeltfagskursus har et minimumskrav til antal deltagere. Derudover er der begrænsning på antallet af studiepladser. Er der for få tilmeldinger oprettes kurset ikke. Er der for mange tilmeldinger, vil der blive trukket lod om pladserne. Du får besked om, om du har fået tildelt en studieplads senest 8 dage før kursusstart.