Råvarer, hygiejne og HACCP
Overordnede kursusmål
At studerende: i) bibringes kompetencer indenfor råvareegenskaber og fødevareproduktion på et niveau så de vil kunne designe et egenkontrolprogram i fødevareindustrien, ii) opnår viden om, hvad er de relevante farer forbundet med råvarer og i nogle fødevareproduktionslinjer, iii) forstår hvordan råvare- og produktegenskaber kan relateres til efterfølgende produktkvalitet, -sikkerhed og hygiejne, iv) identificerer kritiske kontrolpunkter for kvalitet og sikkerhed (inkl. HACCP), v) overvejer innovative løsninger til at reducere energiforbrug og madspild i balance med hensynet til fødevaresikkerhed
See course description in English
Læringsmål
- Illustrere opbygning af et produktionssystem med diverse “enhedsoperationer” samt skitsere disse i et flow diagram
- Beskrive sikkerheds- og kvalitetsmæssige aspekter af råvarer
- Identificere og vurdere potentielle farer i forskellige fødevareproceslinjer
- Evaluer vigtigheden af generel hygiejne, rengøring og gode arbejdsgange i en produktion
- Diskutere principper og rollefordeling i HACCP og udarbejde et HACCP-baseret egenkontrolprogram for en fødevareproceslinje
- Udpege relevante nationale og internationale regler for fødevarer
- Vurdere konceptet ”risiko” i relation til mikrobiologiske farer i råvarer og fødevarer, samt hvordan risiko er relateret til lovgivning, herunder grænseværdier
- Opsummere udfordringer i forhold til bæredygtig fødevareproduktion og foreslå innovative løsninger uden at kompromittere fødevaresikkerheden
Kursusindhold
RÅVARER; SIKKERHEDS- OG KVALITETSMÆSSIGE ASPEKTER
-Generel opbygning af et produktionssystem med diverse “enhedsoperationer”
Råvaretyper, deres kvalitetsmæssige egenskaber, behandling og sikkerhedsaspekter
HYGIEJNE
-Hygiejne og gode arbejdsgangen i produktionen
FARER/HAZARDS OG HACCP
-Identifikation og vurdering af farer i flere fødevareproduktionslinjer.
-Kritiske kontrolpunkter for kvalitet og sikkerhed (inkl. HACCP).
-Identificere hvor det er relevant at foretage overvågning, samt hvilke analyser der er relevante
LOVGIVNING OM FØDEVARER
-Internationale regler for fødevarer: EU, EFSA, Codex Alimentarius
-Myndighedernes rolle
RISIKO
-Viden om risiko og hvordan risiko relateres til grænseværdier og eksponering
BÆREDYGTIG FØDEVAREPRODUKTION
-Løsninger – gerne innovative – til at forbedre bæredygtighed ved at reducere energi- og ressourceforbrug uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden
Anbefalede forudsætninger
Obligatorisk kursus, Diplomingeniørretning Fødevaresikkerhed og -kvalitet”, 1 år.
Undervisningsform
Kombination af forelæsninger, øvelser og projektopgave (rapport)
Fakultet
Bemærkninger
Det tilstræbes at der er ekskursioner indlagt i kurset.
Pladsbegrænsning
Minimum 10, Maksimum: 40.
Vær opmærksom på, at dette enkeltfagskursus har et minimumskrav til antal deltagere. Derudover er der begrænsning på antallet af studiepladser. Er der for få tilmeldinger oprettes kurset ikke. Er der for mange tilmeldinger, vil der blive trukket lod om pladserne. Du får besked om, om du har fået tildelt en studieplads senest 8 dage før kursusstart.