Introduktion til molekylær- og reproduktionstoksikologi
Overordnede kursusmål
Dette kursus har til formål at give de studerende en grundlæggende forståelse for, hvordan kemikalier fra fødevarer og miljø kan påvirke normal udvikling og forårsage forskellige sygdomme. Fokus er sat på hormonforstyrrende kemikalier, der påvirker de mandlige, kvindelige og skjoldbruskkirtelhormonsystemer.
See course description in English
Læringsmål
- Forklare begrebet hormonforstyrrelse og de grundlæggende principper for toksikologi
- Beskrive, hvordan hormonforstyrrende kemikalier kan påvirke de mandlige, kvindelige og thyreoideahormonsystemer
- Redegøre for klassiske in vivo undersøgelsesdesign, der bruges til at teste og risikovurdere kemikalier for formodede hormonforstyrrende aktiviteter
- Forklare principper og give eksempler på forskellige testmetoder og strategier til kemisk risikovurdering
- Vurdere sandsynligheden for at udvikle sygdom baseret på doser og tidspunkt for eksponering
- Analysere, hvordan hormoner i fosterlivet påvirker udviklingen af reproduktive og skjoldbruskkirtelhormonsystemer
- Vurdere toksikologiske data og forudsige sandsynligheden for, at et kemikalie forårsager skade på mennesker
- Opnå en bred forståelse af, hvordan menneskeskabte kemikalier kan have forskellige effekter på menneskers sundhed, herunder blandingseffekter
Kursusindhold
Mennesker udsættes konstant for mange kemikalier fra fødevarer, forbrugerprodukter og miljøet generelt. Nogle af disse kemikalier kan have negative virkninger på vores helbred og forårsage en lang række sygdomme, såsom fertilitetsproblemer, stofskifteforstyrrelser, lavere IQ eller kræftformer. Dette kursus vil give en generel introduktion til toksikologi med særligt fokus på kemikalier, der kan efterligne eller forstyrre hormonsignalering og derved forstyrre udviklingen af det reproduktive eller thyreoideahormonsystem. Kurset vil også dække grundlæggende viden om kemisk risikovurdering og regulering internationalt. Kurset vil indeholde projektarbejde om en specifik toksikologisk problemstilling, hvor grupper af 3-4 studerende skriver og fremlægger en rapport, der skal bestås for at kunne gå til mundtlig eksamen ved afslutningen af kurset. Projektarbejdet er et væsentligt læringsredskab for dette kursus.
Undervisningsform
Forelæsninger og gruppeprojektarbejde.
Fakultet
Pladsbegrænsning
Minimum 10, Maksimum: 30.
Vær opmærksom på, at dette enkeltfagskursus har et minimumskrav til antal deltagere. Derudover er der begrænsning på antallet af studiepladser. Er der for få tilmeldinger oprettes kurset ikke. Er der for mange tilmeldinger, vil der blive trukket lod om pladserne. Du får besked om, om du har fået tildelt en studieplads senest 8 dage før kursusstart.