Enkeltfag 5 ECTS

Human ernæring

Overordnede kursusmål

Formålet med kurset er, at du opnår en basisviden om human ernæring og bliver i stand til at bruge denne viden på ernæringsrelaterede cases.

See course description in English

Læringsmål

  • Beskrive kilder til og indtag af næringsstoffer i dansk kontekst
  • Forklare fordøjelsessystemets opbygning og funktionerne af de organer, der indgår i fordøjelsessystemet
  • Forklare fordøjelse i tarmen, absorption, transport, lagring og udskillelse af næringsstoffer
  • Forklare næringsstoffernes funktioner i kroppen
  • Forklare energimetabolismen i kroppen under forskellige tilstande
  • Forklare særlige gruppers særlige ernæringsmæssige behov
  • Relatere mangel på næringsstoffer til mangelsymptomer og risiko for sygdom
  • Relatere forskellige kostformer, fødevarer og næringsstoffer til risiko for sygdom
  • Sammenligne bæredygtighed af forskellige kostformer og fødevarer med fokus på klimaaftryk
  • Bruge viden om human ernæring på ernæringsrelaterede cases

Kursusindhold

Fødevarer og næringsstofindhold (proteiner, lipider, kulhydrater, vitaminer og mineraler); Næringsstofindtag; Fordøjelse og absorption af fødens næringsstoffer; Næringsstoffernes funktioner i kroppen; Kostråd; Kost til særlige grupper (gravide, børn, ældre etc.); Kost og fysisk aktivitet; Kost og overvægt; Kost og risiko for sygdom (type 2-diabetes, hjertekarsygdomme etc.); Kostformer; Kostens klimabelastning.

Anbefalede forudsætninger

27022, eller dertil svarende viden, færdigheder og kompetencer.

Undervisningsform

Forelæsninger og opgaver, herunder cases

Fakultet

Se kurset i kursusbasen

Tilmelding

Sprog
Varighed

13 uger

Institut

Fødevareinstituttet

Sted

DTU Lyngby Campus

Kursus ID 23732
Kursustype Bachelor
Semesterstart Uge 35
Semester slut Uge 48
Dage tirs 13-17
Pris

7.500,00 kr.

Tilmelding