Human ernæring
Overordnede kursusmål
Formålet med kurset er, at du opnår en basisviden om human ernæring og bliver i stand til at bruge denne viden på ernæringsrelaterede cases.
See course description in English
Læringsmål
- Beskrive kilder til og indtag af næringsstoffer i dansk kontekst
- Forklare fordøjelsessystemets opbygning og funktionerne af de organer, der indgår i fordøjelsessystemet
- Forklare fordøjelse i tarmen, absorption, transport, lagring og udskillelse af næringsstoffer
- Forklare næringsstoffernes funktioner i kroppen
- Forklare energimetabolismen i kroppen under forskellige tilstande
- Forklare særlige gruppers særlige ernæringsmæssige behov
- Relatere mangel på næringsstoffer til mangelsymptomer og risiko for sygdom
- Relatere forskellige kostformer, fødevarer og næringsstoffer til risiko for sygdom
- Sammenligne bæredygtighed af forskellige kostformer og fødevarer med fokus på klimaaftryk
- Bruge viden om human ernæring på ernæringsrelaterede cases
Kursusindhold
Fødevarer og næringsstofindhold (proteiner, lipider, kulhydrater, vitaminer og mineraler); Næringsstofindtag; Fordøjelse og absorption af fødens næringsstoffer; Næringsstoffernes funktioner i kroppen; Kostråd; Kost til særlige grupper (gravide, børn, ældre etc.); Kost og fysisk aktivitet; Kost og overvægt; Kost og risiko for sygdom (type 2-diabetes, hjertekarsygdomme etc.); Kostformer; Kostens klimabelastning.
Anbefalede forudsætninger
27022, eller dertil svarende viden, færdigheder og kompetencer.
Undervisningsform
Forelæsninger og opgaver, herunder cases