Enkeltfag Engelsk 5 ECTS

Tyndfilmssolceller

Overordnede kursusmål

Kursets formål er at introducere de studerende til tyndfilmssolceller. I kurset behandles grundlæggende begreber i fotovoltaik – processen, hvorved lys omdannes direkte til elektrisk energi. Kurset vil primært fokusere på tyndfilmsteknologier, materialer, fremstillings metoder og karakterisering. Research reviews og praktiske eksperimenter i de fotovoltaiske laboratorier på DTU vil give de studerende mulighed for at måle og evaluere tyndfilmssolcellers fysiske egenskaber, f. eks. deres effektivitet.

See course description in English

Læringsmål

  • Forklare de fysiske principper i fotovoltaiske celler ved omdannelsen af solenergi til elektrisk energi.
  • Beregne den teoretiske grænse af en single p-n junction solcelle, bedre kendt som Shockley-Queisser grænsen.
  • Beskrive og diskutere de parametre, der bestemmer solcellens effektivitet.
  • Sammenligne forskellige tyndfilmssolcelle teknologier, bl.a. fabrikations-metoder, deres nuværende status og fremtidige teknologiske udfordringer.
  • Forklare virkemåden bag udvalgte karakteriseringsmetoder som anvendes til tyndfilmssolceller (karakteriseringsmetoderne kan variere fra år til år).
  • Analysere eksperimentelle data (for eksempel tyndfilmssolcellens ydeevne målt med J-V og external quantum efficiency (EQE) kurver).
  • Evaluere eksperimentelle resultater i en struktureret, skriftlig rapport.
  • Finde og udvælge passende videnskabelig litteratur.
  • Evaluere og diskutere eksperimentelle resultater i henhold til den nuværende videnskabelige viden i feltet.

Kursusindhold

I første del af kurset gennemgås de fundamentale aspekter af fotoelektrisk energiomdannelse og halvlederfysik, som er nødvendige for at forstå solcellens fysiske virkemåde. Den øvre teoretiske grænse af en single-junction solcelle udregnes i en teoretisk øvelse. Opbygningen af tyndfilmssolceller behandles, samt hvilke materiale-egenskaber som er nødvendige for de forskellige lag. For eksempel gennemgås den gennemsigtige leder (transparent conductive oxide, TCO), som anvendes i tyndfilmssolceller. Vi introducerer kommercielle tyndfilmssolcelle-teknologier (CdTe og CuInGaSe2 (CIGS)), samt fremspirende tyndfilms-teknologier (organiske, perovskitter, Cu2ZnSnS4 (CZTS), todimensionelle materialer, etc.). Visse forelæsninger omhandlende grundlæggende fotovoltaik vil gøres tilgængelige online.

I anden del af kurset vil den studerende få mulighed for at måle og evaluere hvordan kommercielle tyndfilmsolceller, så som CdTe og CIGS, virker. Desuden vil den studerende opnå hands-on erfaring med tyndfilms-deponering og karakterisering af solcelle absorbere bestående af tilgængelige og miljøvenlige materialer, f.eks. CZTS.

Anbefalede forudsætninger

10303/10260/33253, 10303/10260/33253 eller lignende, Elementært kendskab til fotonik, optik, nanoteknologi og materialefysik er en fordel.

Undervisningsform

Forelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser.

Fakultet

Bemærkninger

Underviser: Stela Canulescu, Sara Lena Josefin Engberg, Eugen Stamate.

Se kurset i kursusbasen

Tilmelding

Sprog

Engelsk

Varighed

3 uger

Institut

Electro

Kursus ID 34551
Kursustype Kandidat
Semesterstart Uge 31
Semester slut Uge 33
Dage Man-fre 8:00-17:00
Pris

7.500,00 kr.

0 pladser tilbage

Tilmelding