Eukaryot cellebiologi
Overordnede kursusmål
De studerende vil få et omfattende kendskab til, hvordan eukaryote celler fungerer på det molekylære niveau. De vil få et overblik over samspillet af de forskellige reguleringsprincipper, der udvises i levende celler, hvilket er nødvendigt for at forstå humane sygdomme, for at kunne udvikle sygdomsmodeller og for at kunne udvikle industrielle cellefabrikker.
See course description in English
Læringsmål
- Navngive fundamentale cellulære strukturer og forklare deres organisation og funktion.
- Få forståelse af genetiske og molekylærbiologiske metoder til at opklare cellens biologi.
- Forstå kromosomers opbygning og hvordan gener reguleres via ændringer af chromatin struktur og af promotere.
- Forstå RNA processering og transport af mRNA fra kerne til cytoplasma.
- Forstå de forskellige principper cellen bruger til at transportere proteiner fra cytoplasmaet til de forskellige organeller og ud af cellen.
- Forstå hvordan celler kommunikerer med hinanden.
- Forstå hvordan cellens struktur og dynamik reguleres via ændringer af deres cytoskelet.
- Forstå DNAs metabolisme, herunder reparation af DNA skader, rekombination og kromosom segregering i mitotiske og meiotiske celledelinger.
- opnå basal indsigt i celledifferentiering og celledød.
- opnå basal indsigt i udvikling af kræftceller.
- analysere og fortolke eksperimentelle resultater i kontekst til kursets curriculum.
Kursusindhold
Kurset fokuserer på molekylær genetik, molekylærbiologi og cellebiologi. En bred vifte af molekylære processer som DNA replikation, reparation og rekombination, transkription, translation, post-translationelle modifikationer, sortering af proteiner og cellecykluskontrol vil blive gennemgået. I starten vil disse emner blive beskrevet enkeltvis og for encellede organismer som gær. Kompleksiteten vil gradvis forøges gennem kurset efterhånden, som vi får indblik i, dels hvordan disse processer foregår i multicellulære eukaryoter, dels hvordan deres funktioner er koordinerede i overordnede regulatoriske netværk, for eksempel via signaltransduktions reguleringsveje. Endelig vil der blive givet en introduktion til udviklingsbiologi samt til kræfts molekylærbiologi. To gennemgående temaer vil være fremtrædende gennem hele kurset: En forståelse af samspillet mellem cellens fysiologiske processer, og muligheden for at udvikle strategier til at påvirke disse komplekse processer, enten med henblik på at manipulere en produktions- eller modelorganisme eller med henblik på at udvikle en kur mod en menneskelig sygdom.
Undervisningsform
Forelæsninger og opgaveregninger