Sygdomme og veterinære aspekter relaterede til akvakultur
Overordnede kursusmål
Den studerende vil være i stand til at forstå de tekniske og biologiske årsager til sygdomsproblemer i forskellige akvakultursystemer (inkl. økologisk dambrug) og hvordan man kan forebygge, behandle og administrere sygdomme hos opdrættede akvatiske dyr. Dyrevelfærd og lovgivningsmæssige spørgsmål er ligeledes omhandlet af kurset.. Kurset vil give en forståelse af sundhed og sygdomme som vigtige produktionsfaktorer i akvakultur. Fokus vil være på regnbueørred og laks, men også andre relevante fiskearter og skaldyrarter vil blive inkluderet.
See course description in English
Læringsmål
- Identificere og forklare sygdomme og sygdomsbehandling hos fisk og skaldyr samt forebyggende sundhedstiltag i akvakultur.
- Indsamle egnede prøver til diagnostik af infektiøse sygdomme og/eller patogene organismer i fisk og skaldyr.
- Evaluere hygiejne-tiltag og sygdomme i forskellige akvakulturproduktions-systemer.
- Forklare indflydelsen af miljømæssige stressfaktorer som håndtering, vandkvalitet, ernæringstilstand og foder på sundhedstilstanden og velfærd af fisk.
- Demonstrere viden om biologi af patogene organismer (bakterier, virus, parasitter og svampe) og deres interaktion med værtsorganismen og produktionssystemerne.
- Beskrive og evaluere metoder til detektering, isolation og karakterisering af patogener.
- Forklare bekæmpelsesstrategier af smitsomme sygdomme, f.eks. ved udryddelse, vaccination, behandling.
- Have indsigt i lovgivningen vedrørende akvakultur, dyrs rettigheder og sygdomsbekæmpelse.
- Beskrive og vurdere den økonomiske betydning af sygdomme i aquakulturproduktion.
- Vurdere den potentielle risiko ved misbrug af antibiotika mht. forurening af miljøet med lægemidler, antibiotikaresistens- og fødevaresikkerhedsproblemer i relation til antiotikarester i fisk.
Kursusindhold
Introduktion til patogener og sygdomme i akvakultur. Sygdomsdiagnostik. Metoder til forebyggelse af sygdomme. Belysning af hvordan sygdomsudbrud på dyrevellfærd samt økonomisk bæredygtighed i en produktion. National og international lovgivning i relation til akvakultur produktion og sundhed. Kontrolmetoder, f.eks antimikrobielle stoffer og kemiske tilsætningsstoffer. Generelle aspekter af etik og velfærd i akvakultur. Zoonotiske sygdomme relateret til akvakultur.
Undervisningsform
Forelæsninger, gæsteforelæsninger, studenter præsentationer af relevant litteratur, projekt arbejde.
Fakultet
Bemærkninger
Dette kursus giver studerende kompetencer, der er relevante for FN’s SDG’er, især #12 (Responsible consumption and production) og #14 (Life below water)
Pladsbegrænsning
Minimum 8, Maksimum: 24.
Vær opmærksom på, at dette enkeltfagskursus har et minimumskrav til antal deltagere. Derudover er der begrænsning på antallet af studiepladser. Er der for få tilmeldinger oprettes kurset ikke. Er der for mange tilmeldinger, vil der blive trukket lod om pladserne. Du får besked om, om du har fået tildelt en studieplads senest 8 dage før kursusstart.