Det er ikke dem, der innoverer, der får succes. Det er dem, der kopierer. Second moverne.”

Thomas Terney er ikke bange for at fejle. Han fejrer læringerne og søger aktivt at blive inspireret. Efter mange år i det offentlige og private søgte han ind i startup-miljøet, som på det tidspunkt for ham lignede et “unicorn-land af fantastiske mennesker.” I 2020 vandt han Danish Tech Challenge med sit startup SwimCam. 

“Failure is an option,” siger Thomas Terney, foredragsholder og CEO for SwimCam, “multiple times!” Men der er denne her strømning, at man skal fejre sine fejl og finde champagnen frem. Selvfølgelig skal vi gøre op med fejlkulturen, men da ikke ved at fejre sine fejl. Læringerne er, hvad vi skal fejre. Det er dem, der er vigtige.”

Læringer har Thomas Terney haft masser af: i det offentlige, det private, som leder, og som selvstændig.

“Jeg kan se tilbage på en hel sildetønde af læring! Det er svært at skulle vælge, hvilken der er den vigtigste,” siger han og tilføjer efter en kort tænkepause:

“Man ved aldrig, hvor tingene går hen, så det bedste, man kan gøre, er, altid at være i bevægelse. Det kan sagtens være små skridt. Bare nok til at man ikke sidder fast. Det er en læring, som kan oversættes til alle livets aspekter. De fleste kender nok Pomodoro-teknikken, hvor man bryder ens arbejde ned til intervaller af 25 minutter. Det er det samme. Vid, i hvilken retning du til bevæge dig, og så sørg for hele tiden at bevæge dig i små skridt.”

Om Thomas Terney

·  Stifter og CEO SwimCam

·  46 år

·  Gift med Tenna. Far til Caroline 13 og Albert 17.

·  Foredragsholder, forfatter og tidl. direktør for digital strategi i Novozymes

·  Uddannet Cand.scient.soc med en PhD i kunstig intelligens

“Dine planer passer ikke til din funktion”

Thomas Terneys karriere har været styret af nysgerrighed og ambition. Han bevægede sig fra datalogi-studiet over i offentlige, hvor han blev digital projektleder. Men systemerne var mange og tunge, og hans frustrationer voksede hver gang noget data skulle genindtastes, fordi det lå i et andet system. Han drømte om at lave intelligente adaptive systemer. Derfor blev han PhD i kunstig intelligens. Den nye viden ville han prøve af i et lidt hastigere tempo i det private, hvor han i ni år var del af Novo Gruppen, først hos Novo Nordisk og siden Novozymes, hvor han blev direktør for digital strategi og innovation. Her blev han bedt om at lave en IT-strategi. 

“Det var jeg ikke interesseret i. Jeg ville hellere lave en digital strategi. Jeg har altid ment, at digitalisering er mere end blot IT, det er mere end at sætte strøm til nogle processer. Jeg ville se på, hvordan den digitale bølge kommer til at påvirke en gammel industrivirksomhed, innovativ, men dog gammel,” fortæller Thomas Terney.

På et tidspunkt møder han en international konsulentguru. Hun kaldte Thomas’ planer for den digitale transformation fantastiske. Men ved du hvad, tilføjede hun. Du ved også godt, at de aldrig kommer til at lykkes. For du sidder det helt forkerte sted i organisationen. Dine planer passer ikke til din funktion.

“Da tænkte jeg, det skal være løgn. Og så gav jeg den fuld gas,” siger Thomas Terney.

Der findes andre veje end den gængse

Med et superbrand som Novozymes kunne Thomas’ samle et dream team af eksperter omkring sig for næsten ingen penge. Direktionen var bag ham. Hele molevitten. Men i 2015 landede Novozymes det første dårlig halvårsregnskab. Så var beskeden fra ledelsen i stedet, at når man er presset, er det ikke tid til at snakke digitalisering.

“Hvis det er ledelsesfilosofien, kommer vi aldrig til at lave transformation,” siger Thomas Terney. Når han tænker tilbage, var det en af en samling af episoder, der fik ham til at tage springet fra lønmodtager til iværksætter.

En anden episode var, da han var i USA for at tale med iværksættere og undersøge innovation til Novozymes strategi. 

Hvad er SwimCam?

SwimCam er et undervandskamera, der fungerer som både træner og svømmers ekstra sæt øjne under vand. SwimCams kamera sættes i vandet og livestreamer automatisk via en app til en skærm over vand. En delay-funktion gør det muligt for svømmere også at bruge SwimCam til selvtræning og opleve større progression. 

“Den ene dag står jeg i et startupmiljø i USA og taler med en ung iværksætter på omkring 20 år, som med ild i øjnene fortæller mig om en totalt revolutionerende idé. Jeg blev blæst omkuld. Hun var totalt fantastisk og jeg tænkte, at folk som hende vil jeg gerne arbejde mere sammen med. Stort set ugen efter bliver det yderligere accentueret af, at jeg hjemme i corporate-verdenen står i kø i kantinen, hvor en ung medarbejder med gode vilkår brokker sig over, at der er fisk på menuen. De to unge kvinder sat over for hinanden fik startup-verdenen til at virke som et unicorn-land af fantastiske mennesker. Og det var hele tiden min inspiration: at møde inspirerende mennesker,” siger Thomas Terney.

Et af de sidste bærende argumenter for at stoppe hos Novozymes var, at Thomas gerne ville vise sine børn, at der netop findes noget andet end lønmodtagervejen.

“Mine forældre var ikke selvstændige. Jeg havde ikke noget miljø omkring mig. Så jeg tænkte, at jeg gerne ville vise mine børn, at man kan noget andet og være i stand til at hjælpe dem, hvis de får andre visioner end at vælge den slagne vej,”

Har du ambitioner og drive, skal det nok gå

I forbindelse med den digitale transformation i Novozymes havde Thomas hyret en foredragsholder ind. Efter foredraget fortalte en række kolleger ham, at de synes, Thomas kunne have klaret det foredrag ligeså godt. Det blev starten på Thomas’ foredragsholderkarriere, som han stadig bibeholder ved siden af titlen som CEO.

“Foredragene blev min livslinje, min første revenue stream. Når man i en sen alder tager springet ind i iværksætteri eller som selvstændig er det første, man skal forstå, at man skal fortælle sig selv og sin familie eller partner, at økonomien bliver en anden. Der bliver ikke plads til ferier i Thailand. Det andet man skal forstå er, at man faktisk ikke ved, hvad man går ind til. Og det gør ens familie heller ikke. For Danmark er et lønmodtagerland. Men det er okay. Det skal nok gå. Det er det tredje, man skal forstå. De fleste, der hopper ud som iværksætter, er folk med ambitioner og drive. Mit bud vil være, at har du det mod, så selv hvis det går galt, er der virksomheder, der gerne vil ansætte en med dit mindset,” siger Thomas Terney.

Det er nu fem år siden, at Thomas valgte at stoppe i Novozymes og bevæge sig i en ny retning. 

Først startede han i et spin-off fra DTU, hvor han søgte funding. Den fik de men teamet gik i opløsning. Hans erfaringer kunne han dog bruge til at rådgive andre startups lige indtil han stiftede sit eget startup med sin nuværende partner i SwinCam, Anders Sandfuss Christensen. Sammen startede de GWOUP, som Thomas’ forklarer som et databaseret værktøj til at danne high performance teams, men umuligt at udtale. De fik penge fra Innovationsfonden, men markedet var der bare ikke.

“Lige efter GWOUP prøver vi at finde ud af, hvad det er for noget innovation, der virker. Men det er ikke dem der innoverer, der får succes, det er den der kopierer. Second moverne. Mange fokuserer på ideen. Men det er én procent inspiration og 99 procent transpiration! Det er din eksekvering, der bestemmer om du bliver en succes,” siger Thomas Terney.

Der opstår hele tiden nye muligheder

Lige da Corona-pandemien begyndte, stod Thomas Terney til at få sit bedste regnskabsår nogensinde med sin foredragsvirksomhed og forfatterskab. Men så lukkede alting ned. I stedet for at gå i stå, begyndte Thomas at tage onlinekurser. Siden han stoppede i Novozymes har han nok taget to-tre uddannelser og gennemført 10-15 digital kurser. “Jeg brugte tiden på at blive klogere,” siger Thomas Terney.

Han rakte også ud til Anders Sandfuss Christensen, som var gået i gang med et kameraprojekt. I maj 2020 startede de sammen SwimCam inspireret af Thomas’ datters konkurrencesvømmetræning. På otte måneder har de fundet samarbejdspartnere, udviklet både hardware- og software-delen, de har samlet et team, fået funding, og solgt og leveret produktet. Thomas Terney estimerer det har kostet dem mellem 200.000 og 250.000 kroner, og at alt det tilsammen sikrede dem titlen som vinder af Danish Tech Challenge 2020.

“En ting jeg har lært er, at der hele tiden opstår muligheder. Når de ikke opstår, er det som regel fordi du er optaget af noget andet. I de seneste fem år, hver gang jeg har kigget op fra et projekt og har været åben for andre muligheder, så kommer de.

“Når man er fokuseret på et projekt, har man skyklapper på. Havde der ikke været nedlukket var jeg stadig i fuld gang med mine foredrag og ville have haft meget mindre tid til SwinCam. Så havde vi ikke rykket os så hurtigt og opnået de resultater, vi har,” siger Thomas Terney.

TAG IVÆRKSÆTTER-SPRINGET PÅ DTU STARTUP CHAPTER PROGAM