Mød Startup Chapter teamet

Hvem står bag DTU Startup Chapter? Hvorfor har de sparket det i gang? Og er det overhovedet vigtigt i en verden fyldt med iværksættertilbud? Vi har stillet 5 spørgsmål til de to programdirektører for at blive klogere.

Om Anne Malberg Horsager

Anne har en Master i læreprocesser og forandringsledelse fra Aalborg Universitet, en DP i IT fra Aarhus Universitet og lederuddannelse fra CBS og Henley Business School. Anne har mere end 20 års erfaring med ledelse af digitale innovationsprocesser og forretningsudvikling. Anne er desuden programdirektør på DTU CEL – Corporate Entrepreneurial Leadership, og har tidligere arbejdet som Head of Corporate Partners og Careers på CBS og som Co-founder i et startup. Hendes iværksættererfaring spænder fra nystartede virksomheder til scale-ups og til Corporate Entrepreneurship og hun arbejder som mentor, rådgiver og bestyrelsesmedlem i startups.

      

Spørgsmål til Anne:

1: Hvad er din personlige motivation for at sparke et initiativ som Startup Chapter igang?

+40/50 er det oversete guld.

Forskningen viser at +40-årige har de bedste forudsætninger for at gøre et startup succesfuld. Så derfor var det indlysende for os at gå i gang med at udvikle Startup Chapter, som netop sigter mod at lave et målrettet tilbud for voksne som overvejer at blive selvstændige.

Jeg er personlig indigneret over, at man lader så meget talent gå til spilde. Hvorfor er det, at man som +40 mister sin markedsværdi i mange store virksomheder?

Danmark har et seriøst problem med, at man ikke i tilstrækkelig grad ser potentialet i erfarne medarbejdere og borgere og nogle medarbejdere/borgere luller sig måske også lidt for meget ind i en friværdis-søvn.

Vi har i Danmark brug for at mobilisere moderne ressourcer til iværksætteri, så disse modne talenter bruger energien på at skabe vækst i deres virksomheder i stedet for at købe et moderigtigt designerkøkken eller endnu en bil.

Når man er kommet på den anden siden af 40, så har man erfaringerne og tiden til at lære nyt og udvikle sig. Det er det, som kendetegner deltagerne på Startup Chapter. Vi oplever fra vores deltagere, at de er sultne på at bruge deres erfaringer og ikke mindst møde andre, som har lyst til at udvikle noget nyt sammen med dem. DTU er stedet, hvor vi har økosystemet, som gør det muligt at bringe de erfarne iværksættere sammen med de unge.

2: Hvad er din egen baggrund og erfaring med iværksætteri?

Jeg har i mange år været rådgiver og mentor for organisationer, erhvervsledere, og har selv sprunget ud som voksen iværksætter. Når man gør det, har man brug for et godt netværk og kompetente, uvildige rådgivere og en bestyrelse. Det har jeg haft i min iværksætterrejse og det var været uvurderligt.

3: Hvorfor tror du, så mange tøver med at prøve kræfter med iværksætteri?

Det er klart, at det ikke er omkostningsfrit at springe ud om iværksætter. Det kræver mod, arbejdsomhed og risikovillighed. Hvor mange er parate til at sige deres job op, arbejde det dobbelte (måske) uden at vide, om denne investering kommer tilbage? Det er super risikofyldt. Men det er også et privilegium på grund af arbejdsglæde, selvbestemmelsen, frihed, et klart formål og en potentiel stor gevinst.

4: Hvad tror du, at der skal til, hvis vi i Danmark skal have flere erfarne professionelle til at overveje iværksætteri som en karrierevej?

Det mest danske svar ville være at sige – at politikkerne sikrer, at der bliver bedre erhvervsmæssige muligheder for selvstændige. Men jeg tro ikke er hele svaret. Vi har det utrolig godt som lønmodtagende danskere. Og vi har et samfund, hvor vi oplever, at vi er lige og at vi ikke stikker ud.

Igennem de sidste år har der været et øget fokus og en øget interesse for iværksættere, og dette fokus skal fortsætte. Men vi har også brug for at italesætte det lige fra barndommen, at vi skal være arbejdsomme og ambitiøse og forfølge vores drømme som selvstændige. Samfundet skal så sikre, at vi uddanner vores børn og unge og at vi giver voksne borgere bedre muligheder for at udvikle sig gennem hele arbejdslivet – også som selvstændige. Fordi den livslange nysgerrighed på læring er nødvendig for alle.

5: Hvis du skulle give et godt råd til folk, der overvejer at springe ud i iværksætteri, hvad skulle det så være?

Start med at teste din idé af, imens du har et job. Glem at have work-life balance i den periode, hvor du både arbejder og tester din idé af. Og når du er klar til det – tal med din familie om, hvad det vil sige og hvilke konsekvenser valget har for dem og dig – og få deres opbakning – inden du springer ud som selvstændig. Jeg ved fra de, som har gjort det, at de får en ubetalelig opbakning.

Om Nana Christiansen

Nana Christiansen har en Master fra CBS og mere end 12 års erhvervserfaring fra både corporate virksomheder, management consulting samt en række startups. Hendes erfaring med iværksætteri er dybt forankret i det danske iværksættermiljø, hvor hun gennem de seneste 7 år har været med til at opbygge Nordens førende accelerator-program for skalerbare startups. Derudover, har Nana stiftet sit eget startup og er tilknyttet som programdirektør på DTU.

Spørgsmål til Nana:

1: Hvad er din personlige motivation for at sparke et initiativ som Startup Chapter igang?

Der er rigtig mange. 

Men først og fremmest brænder jeg for at skubbe til de erfarne på arbejdsmarkedet, som går rundt med iværksætterdrømme, men ikke får handlet på dem, fordi de måske bilder sig selv ind, at det er umuligt at blive iværksætter, når først man har passeret de 30 år. 

Jeg kender en hel del, der befinder sig midt i livet, og som gerne vil ud af deres “hamsterhjul” og have et arbejdsliv med mere selvbestemmelse og mening fx gennem iværksætteri. Men når det kommer til stykket, tøver de fleste med at tage springet, da den økonomiske risiko er for stor, og fordi de ikke ved, hvor de skal starte og sammen med hvem.

Det er virkelig ærgerligt. Både for dem selv men også for samfundet, som har brug for flere iværksættere men også større diversitet i iværksættermiljøet. Og det brænder jeg for at ændre!

Så hvis vi skal udnytte vores fulde iværksætterpotentiale i Danmark, er vi dels nødt til at gøre det lettere og mere ufarligt for erfarne at komme i gang, og dels præsentere nogle flere og mere “voksne” iværksætterrollemodeller som også den modne generation kan spejle sig i.

Vi skal blandt andet myterne til livs om, hvordan en typisk iværksætter ser ud, og hvad der skal til, for at få succes. For man behøver hverken være en 25-årig techsavvy mand, have en genial idé, arbejde solen sort, leve på en sten i 7 år eller sige sit job op i første omgang, for at blive iværksætter. Tværtimod.

Derudover skal vi gøre overgangen fra lønmodtager til iværksætter mere overskuelig. Som nyudklækket iværksætter kan vi se, blandt deltagerne i Startup Chapter, at de synes det er enormt værdifuldt at have et sparrings-fællesskab og nogle rammer og værktøjer, der driver dem fremad, så de rent faktisk får rykket på deres idé. Og samtidig giver det dem en økonomisk tryghed, at de om dagen kan tage på job. Når de senere hen beslutter sig for at gå all-in, er det forhåbentlig med lidt mere ro i maven, fordi de har fået deres idé valideret og måske endda udviklet første version af et produkt, fået de første kunder osv.

2: Hvad er din egen baggrund og erfaring med iværksætter?

Med undtagelse af en enkelt afstikker til management consulting, har jeg altid arbejdet i startups eller for startups på forretnings- og produktudviklingssiden. For mig er det nærmest blevet en mission: at jeg skal finde et problem i markedet/i samfundet og fikse det. Det giver mig både retning og en oplevelse af et højere formål, som helt klart er min drivkraft.

Ved siden af Startup Chapter har jeg stiftet Go Zebra, et iværksætterakademi for børn, hvor vi træner børn i alderen 10-13 år i entreprenørskab, innovation og tech med udgangspunkt i verdensmålene. Så på den måde føler jeg stadigvæk, at jeg er tæt på startup-miljøet og praksis.

3: Hvilke fordele har man som iværksætter, når man er ældre? 

Mange! Man er blandt andet mere robust i forhold til at tage de knubs og den modgang, der helt sikkert kommer. Derudover har man en masse god generel arbejdserfaring og værktøjer med sig i rygsækken, som man kan trække på i forhold til at finde ud af fx, hvordan man går bedst går til kunder, samarbejder med forskellige faggrupper, lægger et budget med videre. Endelig er det et kæmpe aktiv, at man ofte har et stort netværk, som man kan trække på og en selvindsigt der gør, at man ved, hvad man er god til og hvad man har brug for hjælp til. Allerede med den erkendelse, kommer man langt. 

4: Hvad kan iværksætteri, som et “normalt job” ikke kan?

Iværksætteri er, i min optik, den ultimative måde, at bringe ens talent i spil på. Fordi man netop får mulighed for at kombinere, hvad man er god til med, hvad man er passioneret omkring og gerne vil ændre. For mange er iværksætteri ikke “bare” et job – men en livsstil og en mission med et højere formål.

Selvfølgelig er det også hårdt at være iværksætter. Både på grund af usikkerheden og følelsen af sommetider ikke at have nok timer i døgnet. Men den store gevinst ved at være iværksætter er, at man kan være sin egen chef, skabe den kultur man selv ønsker at være en del af, definere sit eget jobindhold og sætte sit eget team med de mennesker, man synes er dygtige og fantastiske at være sammen med.

5: Hvis du skulle give et godt råd til folk der overvejer at springe ud i iværksætteri, hvad skulle det så være?

Gør det! Du behøver ikke en forkromet idé. Start med at teste en hvilken som helst idé du går med, mens du er i job. Og lad dig overraske. 

Dernæst: Hvis din chef giver dig mulighed for at bruge en dag om ugen på projektet i fx bare 3 måneder, fordi han er glad for dig, så tag imod det. Det er en lille investering for dit vedkommende og til gengæld giver det dig mulighed for at blive mere sikker på, om du har fat i noget, som du sidenhen skal forfølge og gå all-in på i næste fase.

TAG IVÆRKSÆTTER-SPRINGET PÅ DTU STARUP CHAPTER PROGRAM