Du behøver ikke stoppe for at starte.”

Le Gammeltoft har altid haft mange hatte på; som radiovært, som DJ, som barejer. Da hun stiftede Heartsbeats.dk var det blot flere hatte til samlingen. Hendes egen overlevelse var hun ikke i tvivl om. Men som Heartbeats.dk voksede, fik hun pludselig ansvar for at andre kunne betale husleje, og Le måtte for alvor tage direktørhatten på.

Allerede inden hun havde sendt sin sidste episode ud i æteren på DR, vidste Le Gammeltoft hvad næste skridt i hendes karriere skulle være. Det var i 2013. Hun havde længe været fast stemme i radioen med programmer som Smag på P3 og Unga Bunga. Nu blev Unga Bunga aflivet for at skabe nye stemmer, og Le besluttede at sige farvel til DR. Hun gad ikke præsentere populærmusik hver dag. Der skulle mere til at holde hendes temperament til ilden.

“Jeg vidste, jeg ville lave Heartbeats som radio. Det skulle jeg prøve. Hvis DR ikke ville, så ville jeg,” fortæller Le Gammeltoft. 

I 2014 stiftede hun Heartbeats.dk. Året efter blev radioen udvidet med et skrevet kulturunivers af samme navn. 

“Det var skide hårdt de første fem år. Jeg var alene-founder. Jeg havde ikke en partner at støtte mig op ad. Jeg bootstrappede mig gennem hele opstarten og måtte holde mig selv oprejst, selv når tiderne var svære,” siger Le Gammeltoft. 

En frygt for hvad?

Le er ikke typen, som keder sig. Hun har altid haft gang i alle mulige projekter. Ved siden af sit job som radiovært har hun stiftet pladeselskabet Sound of Copenhagen med afdøde Kjeld Tolstrup, som kom til at betyde alverden for Le og hendes karriere, hun freelancede, hun blev medejer af Bar O i København, og hun DJede. Hun kunne tjene en månedsløn på bare én weekend som DJ. Med den sikkerhed i bagagen og et fantastisk netværk var hun ikke bange for at springe ud i iværksætteriet.

“Jeg vidste, jeg kunne få penge ind på den måde, så jeg gjorde mig egentlig ikke nogen overvejelser for eller imod. Set i bakspejlet kunne jeg nok have haft lidt mere frygt,” siger hun, men slår så sidste sætning hen med smil i stemmen, “Næh, jeg er ikke så bange af mig for sådan nogle ting. Dét, der gav mig kilder i maven var faktisk, da jeg skulle ansætte det første menneske. Da andre blev afhængige af mig, var det anderledes. Jeg ved, at jeg nok skal kunne klare mig, det skal nok gå hvad som helst, men at være ansvarlig for andre menneskers indkomst og husleje skal man tage alvorligt,” siger hun.

Da hun stiftede Heartbeats.dk havde hun end ikke tænkt, at hun en dag ville ansætte ti medarbejdere i virksomheden. Den ene dag åd den anden. Heartbeats havde en mission og en vision, som folk kunne mærke. Kunderne var interesserede, der kom hurtigt indtægter gennem Les netværk, Tuborg kom på, så Mercedes. 

“Pludselig var der flere mennesker omkring mig, end jeg havde forestillet mig. Men det har føltes som glidende overgange. Det er det, der sker, når man er i det. Man tager et skridt, og så det næste,” siger Le Gammeltoft.

Om Le Gammeltoft

·  Stifter og direktør i heartbeats.dk

·  I et forhold med Tommy Ahlers, mor til Fillippa og Lilja

·  Tidligere radiovært, DJ

·  Medstifter af Sound of Copenhagen og medajer af Bar O

·  Uddannet Cand.mag i engelsk og moderne kulturformidling  

Tilfældigheder må vige for professionalisme

Da hun stiftede Heartbeats.dk arbejdede hun stadig som DJ. Som hun siger, det kan være en god idé at starte, mens man har en fast indtægt, og så bruge aftener, weekender og ferier på at tænke og udvikle. 

“Jeg finansierede min egen løn, da jeg startede Heartbeats.dk og virkelig fandt ud af, hvad Heartbeats skulle være. Først senere begyndte jeg at udbetale min egen løn. Man behøver ikke stoppe for at starte,” siger Le Gammeltoft. 

Hun tog praktikanter ind, og tog det seriøst. Hun havde brug for deres nye, friske måde at se tingene på, og hendes ansvar var at give dem en ordentlig praktik og ikke blot lave kaffe, som hun selv gjorde i sin tid. Så kom tiden til at gå fra at lære fra sig til også at have ansvaret for at aflønne. 

“Det store skridt for mig var, da jeg måtte ud og lave fastansættelser for at sikre niveauet og kvaliteten fortsat var høj. Jeg måtte kigge efter en investor. Det var nok da det gik op for mig, at de forventede noget mere af mig, en højere grad af professionalisme og ikke bare tilfældigheder eller at en dag tager den næste,” siger Le Gammeltoft.

Når tingene bliver sat i system, kan man hænge flere hatte på hylden

Niels Zibrandtsen kom med som medejer gennem Zibra Invest i 2017, og det ændrede, hvordan Le Gammeltoft styrede tingene. 

“Man skal som iværksætter vide, hvor ens styrker ligger. I perioder har man mange hatte på. I den rene opstart rensede jeg både toiletter og udbetalte løn via Danløn. Jo mere professionaliseret virksomheden bliver, jo mere kommer tingene i system, og så kan du fralægge dig en masse hatte igen. Men så er spørgsmålet, hvad er min rolle så nu? Det var næsten det sværeste, at tage hattene af og indgå i en mere reel udviklende direktørstilling,” siger Le Gammeltoft. 

Le har altid været kreativ. Det var den forretningsmæssige del af at starte Heartbeats.dk der har givet hende de største aha-oplevelser. Overvejelserne man må gøre sig, når man erkender at man har brug for hjælp til de dele, ens temperament ikke passer til. Hvordan man går fra at brænde penge af til at omkostningsstyre en fornuftig forretning. Hvordan man bevarer sin intuition og fornemmelse for, hvor virksomheden skal være i fremtiden. 

“For mig handler det om udvikling og vækst og at holde min kedsomhed væk. Vi skal være et moderne bureau. Vi skal ikke være irrelevante om fem år, vi skal blive ved med at skubbe til grænserne for, hvordan man gør tingene. For mig er det ikke sådan, at nu har jeg stiftet en virksomhed, og så er det det. Jeg kan blive ved med at se steder, hvor vi kan udvikle os. I 2020 søsatte vi to nye projekter, et software-firma og et forlag. Det er fedt at se, at vi kan skabe nyt inden for virksomhedens fire vægge,” siger Le Gammeltoft.

Plads til at genopfinde sig selv

Hun savner ikke sit faste job. Hvad betyder det egentlig også i hendes tilfælde? Som hun siger, så er Heartbeats.dk jo hendes faste job, hendes primære job. Hun har fundet en frihed i at være stifter og direktør i egen forretning. Hun har fået skabt en arbejdskultur, hvor ingen tvivler på, hvor meget hun arbejder, og hvor hun har skabt så stor tillid til sit team, at hun nu er der, hvor hun kan tage en lang sommerferie eller være væk på orlov. Hun ved, at hun har ansat de sejeste mennesker, som kan bære Heartbeats.dk. Og det værner hun om. 

“Det er det, der bliver ved med at gøre Heartsbeats.dk til et fedt sted at være. Jeg stoler på mine medarbejdere. Det er fantastisk at føle at efter så længe som ene-stifter, så har jeg nu friheden til nogle dage bare at synke sammen. Det kan være benhårdt. Man kan ikke underkende værdien af at have nogen, der kan tage over på dårlige dage,” siger hun.

Heartbeats.dk er i dag et sted, hvor de kan finansiere egen vækst. Det er et spændende sted at være, et sjovere sted, siger Le Gammeltoft. For nu kan de tage sig større friheder. De skal ikke ud og stå med hatten i hånden over for investorer foreløbig. 

“Da jeg stiftede Heartbearts.dk mødte jeg en del stiftere gennem iværksætter-netværk, som mistede lysten når de havde solgt til en fond, fået en investor eller medejer ind. Det blev for stort til dem. Det var som om de tænkte, nu er det gjort, hvad er så det næste? Der var jeg så heldig, at jeg har en medejer som værner om vores kultur og frihed. Jeg føler mig ikke købt. Jeg har stadig mit hjerte i min forretning og et formål med at være her. Det har gjort det lettere for mig at blive vant til den rene direktørrolle, hvor jeg ikke har så mange hatte, og kan genopfinde mig selv. Det er en sjov udvikling, og det gør nok også, at jeg på et tidspunkt er bedre rustet til, hvis vi bliver dobbelt så mange,” siger Le Gammeltoft. 

TAG IVÆRKSÆTTER-SPRINGET PÅ DTU STARTUP CHAPTER PROGAM