Jeg var bange for at lægge min drøm på hylden, før jeg selv var færdig med den

En skillevej i karrieren gjorde, at Hanne Jarmer skiftede titlen institutdirektør ud med iværksætter. Hun fik en flyvende start, men én udfordring kommer sjældent alene. Heldigvis har Hanne Jarmer altid godt kunne lide en udfording.

“Jeg havde lyst til at lave noget andet. Essensen var, at det var en udfordring. Jeg har altid godt kunne lide udfordringer. Tænk, hvis man kunne!”

Hanne Jarmer udstråler professionel entusiasme. Der er drøm i hendes stemme. For snart fire år siden tog hun springet. Hun lagde næsten to årtier i det akademiske miljø bag sig, forlod sin stilling som institutdirektør hos DTU og besluttede sig for at lave noget andet. Præcis hvad, var hun ikke helt klar over. Hun havde leget med ideen om at stifte egen virksomhed før. Instituttet, hun havde været direktør for, blev splittet i to, og det havde hun ikke lyst til at lede. Hun stod tydeligvis over for en skillevej. Ned ad den vej skulle hun gå med sine to Whippets, Leo og Louis.

“Jeg sad i bygning 101 på DTU og prøvede at finde ud af, hvad jeg nu skulle. Der fik jeg tilbud om at være med i DTU’s entreprenørskabsprogram for ledere, CEL. Jeg kunne næsten ikke finde på flere måder at underholde mine hunde på i en travl hverdag med familie og job. En dag før jeg gik ud ad døren, kiggede jeg på mit tv og tænkte, at det måtte kunne bruges til noget mere. Jeg købte en godbidsudløser og satte et Go Pro op og projicerede en video af mig selv op på tv’et, hvor jeg gav forskellige kommandoer,” fortæller Hanne Jarmer.

Det var første skridt til, hvad der skulle sende hende i finalen til Danish Tech Challenge, blive vært på en af de mest velbesøgte stande på CES i Las Vegas i 2019, og indbringe hende 9,5 millioner kroner i investering. Ikke længe efter stiftede Hanne Jarmer nemlig Go Dogo, et smart system, der giver hunde mentalt velvære.

Men vejen var ikke kun brolagt med succes. Heldigvis elsker Hanne Jarmer jo en udfordring – eller tre.

Hvad er Go Dogo?

Go Dogo består af to minimalistisk designet fysiske enheder. En computer, godbidsdispenser og kamera, som sættes på tv’et og en mindre kamera-enhed, der filmer hunden fra siden. Der er otte levels, og systemet tilpasser sig automatisk hundens læringsniveau. Det hele styres  gennem en app, uanset om ejeren er ude i køkkenet eller på arbejde.

“Da denne idé kom til mig, så tænkte jeg, at dér var den! Det var den idé, jeg havde ventet på. Og jeg kunne ikke finde noget lignende nogen steder,” siger Hanne Jarmer, som hurtigt fik stablet en simulering på benene. Med hendes baggrund inden for maskinlæring og dataanalyse ville hun teste levels og potentiale i sit produkt. Gennem CEL fik hun stablet et samarbejde på benene med to af sine tre studentermedhjælpere og senere medstiftere, Ole Lim Christiansen og Henrik Petersen. Da hardware-delen af Go Dogo skulle skabes fik de Troels Kjeldsen Kristensen på banen. Troels læste en master i rumteknologi på DTU og blev den fjerde af Go Dogo’s stiftere. I efteråret  2017 havde de en fungerende prototype, som Hanne kunne vise frem til de hundeforskere, hun konsulterede.

En spand koldt vand i hovedet

“Vi søgte og fik en Innobooster, og i 2018 kunne vi lave de første tests i hundehjem. Samme efterår deltog vi i Danish Tech Challenge. Uden det havde vi nok ikke overlevet! Så havde vi ikke rejst penge i tide,” siger Hanne Jarmer.

“Jeg havde en naiv forestilling om, at vi blot skulle bygge vores produkt, og så ville så god en idé selvfølgelig sælge.”

I efteråret 2019 kørte Go Dogo en Kickstarter kampagne. En spand koldt vand i hovedet med Hannes ord.

“Vi fik alle mulige gode råd til, hvordan sådan en sag skulle klares. Men vi lukkede måske ørerne for det, som vi ikke lige syntes passede. Vi havde omkring 100.000 likes på Facebook, og var nok lidt arrogante. Vi forventede, at når vi lancerede vores kampagne, ville bestillingerne vælte ind,” fortæller Hanne Jarmer. “Det har nok været min største læring; salg kommer ikke af sig selv. Slet ikke hvis du har et nyt, dyrt og komplekst produkt.”

I starten af 2019 løb Go Dogo næsten tør for penge. Det var en ny situation for Hanne Jarmer, som indtil da havde siddet i en godt betalt stilling. Hun havde sparet 700.000 kroner sammen, som hun havde sat i Go Dogo, og at se alle pengene forsvinde hurtigere end langsomt var stressende. Hun måtte ud og pitche.

En pandemi kom ind fra siden

Det blev ikke til en hel runde, men i februar 2019 havde de nok til at overleve – endda længe nok til at tage på CES i Vegas i januar 2020. Båsen var fuld, hundene vandt stort over alle de andre tech-gadgets. Mindy, Head of Casting for Shark Tank var interesseret. Go Dogo kom på forsiden af magasinet Engadget. Men pengene var ved at være brugt. Så slog Corona til.

Hanne havde en række Keystone-medlemmer, som ville gå sammen i et syndikat, når hun til sommer skulle rejse endnu en runde. En efter en faldt de fra. “Vi blev slået helt tilbage til start,” siger Hanne Jarmer. Ærlig talt havde hun ikke meget erfaring med at rejse penge, sådan rigtig rejse penge. Tidligere kom pengene i slipstrømmen på Danish Tech Challenge og gav Go Dogo 1,4 millioner kroner.

“Vi løb simpelthen tør for penge. Jeg puttede alt hvad jeg ejede og havde i Go Dogo. Jeg havde kun 300 kroner mere om måneden end banken ville tillade med et afdragsfrit realkreditlån. 2020 var det hårdeste år i mit liv. Jeg døde, men i høj grad takket være mit fantastiske team overlevede jeg!”

Om Hanne Jarmer

·  47 år

·  Tidl. lektor, uddannelsesleder og institutdirektør på DTU

·  PhD i Bioinformatik

·  Mor til fire børn og to hunde

“Hanne, hvor mange investorer har du talt med?”

I maj fandt Hanne den investor, hun drømte om at få ind. Men måned efter måned gik. Ville han eller ville han ikke? Hun følte sig holdt hen, men hun ville have ham – og helst som lead investor.

“Jeg kan være meget stædig. I september fik jeg endelig mit svar: Han var med!,” siger hun med et stort smil. I mellemtiden trawlede hun Vækstfondens system igennem for finde andre godkendte investorer for at kunne anmode om deres særlige Covid-19 lån.

“Jeg er nok en lidt atypisk akademiker. Jeg kan godt lide at være ude i god tid. Så jeg havde forberedt mig på sommerens runde siden december, men jeg kunne bare ikke lukke. Jeg skulle nok have sat stolen for døren noget før. Heldigvis lyttede jeg til et rigtig godt råd fra min investor i San Francisco Peter Michael Jensen. Han sagde, ‘Hanne hvor mange har du talt med? Du skal tale med 20 gange så mange som det!’ Så jeg smøgede ærmerne op og hen over sommeren, mens jeg ventede på vores lead, talte jeg nok med størstedelen af Danmarks rigeste og for os mest relevante personer,” fortæller hun.

Juleaften havde Go Dogo igen kapital. 6,8 millioner kroner til de kommende faser.

Alle gode råd stammer fra ét virkelig godt råd

“Er der noget, jeg har lært, så er det at være åben. Det er det allervigtigste. At være åben om sin idé er så vigtigt, for holder du alting hemmeligt, får du ikke de input, du skal bruge til at komme videre. Du skal være coachable. Der er folk derude, der ved meget mere, end du selv gør på alle områder. Alle andre gode råd vil komme ud af dette ene”

Til sommer lancerer Go Dogo deres første 100 produkter ud over de betatests, som høster ros fra virksomhedens første kunder – og ambassadører, hunde som ejere. Dernæst bliver 100 til 500, og så er planen at rykke ud af Danmark til Tyskland, og i 2022 er håbet USA.

“Det jeg frygtede mest, da jeg startede, var at løbe tør for penge og være nødt til at stoppe og lukke Go Dogo, selvom jeg stadig troede på det. At det ville dø hurtigt. Jeg var ikke bange for selv at stå uden penge, men bange for at lægge min drøm på hylden, før jeg selv var færdig med den,” siger Hanne Jarmer:

“Det har været det hele værd. Jeg er der, hvor jeg hører til. Mine evner kommer i spil, jeg føler  at vi gør det pissegodt, og det er vores. Jeg elsker mit team, føler et enormt ejerskab og ansvar. Jeg har altid følt meget for mit arbejde, men det er noget andet, når man selv har bygget det op for bunden.”

TAG IVÆRKSÆTTER-SPRINGET PÅ DTU STARTUP CHAPTER PROGAM