TECHfolk Podcast

TECHfolk er en podcast for dig, som vil inspireres af andres livslange nysgerrighed og hang til ny viden gennem forskning og uddannelse. 

Du møde nogle af DTU’s passionerede forskere, der hver især vil give dig deres fortælling om aldrig at blive færdig med at lære.

I 2. sæson af TECHfolk zoomer vi atter ind på nogle af de mennesker, som brænder for at gøre en forskel for dig og mig, og hvis passion kan være afgørende for vores fremtid. Og det har vi brug for, hvis vi skal nå de mål om velfærd, sundhed og bæredygtig vækst, som er formuleret i FN’s 17 verdensmål.

TECHfolk er produceret af DTU Learn for Life og finansieret med hjælp fra Otto Mønsteds Fond. Podcasten udkommer hver måned.

DTU præsenterer: TECHfolk – fordi det aldrig er for sent at lære noget nyt

Lyt med når vi åbner døren til fortællinger fra nogle af landets bedste forskere og præsentere de passionerede mennesker, den teknologi, de projekter og de tanker, der rør sig på indersiden af DTU’s vægge.

Lyt til teaser

Byggeboom og sandmangel – vi skal bruge et bæredygtigt alternativ

Kan beton og bæredygtighed gå hånd i hånd? 40% af verdens CO2 udledning kan hæftes på byggebranchen, og samlet står branchen for 40-50 % af verdens samlede ressourceforbrug. Og som om det ikke er nok, så løber vi også så småt tør for byggesand verden over. Men på DTU Skylab er Helena Brandt Rejndrup administrerende direktør i startupvirksomheden Hemboo, der udvikler alternative byggematerialer i håbet om at kunne gøre byggebranchen mere grøn. Lyt med og hør, hvad du skal bygge dit hus af i fremtiden og hvad der sker i 2060, hvis vi ikke finder et mere bæredygtigt alternativ.

Lyt til episoden

En flydende revolution i kampen for klimaet

I Danmark er vi verdensmestre i vindenergi. Men de mange vindmøller, vi har plantet i havet har en ulempe: havdybden må max være 50-60 meter, hvilket afskærer store dele af verden, som ellers råber efter løsninger til en grøn omstilling. Den udfordring kræver ny forskning, nye designs, nye løsninger. Professor på DTU Vindenergi Henrik Bredmose forsker i flydende vindmøller – altså vindmøller, der er fortøjet til kæmpe flydere. Hvis det lykkes ham at knække koden, sidder han måske med nøglen til Danmarks næste, store eksporteventyr.  

Lyt til episoden

Henrik Bredmose

Tang, alger og søpølser – din menu vil ændre sig om få år!

Inden 2050 skal vi producere 70% flere fødevare end vi gør i dag, hvis vi skal kunne brødføde den stigende befolkning. Vi er begrænset på landarealer, men måske findes svaret på havets bund? Det forsker professor på DTU Fødevareinstituttet Charlotte Jacobsen i. Dyk med ned og hør, hvad du skal spise i en meget nær fremtid og hvorfor det er vigtigt, at du får dine omega 3 fedtsyrer.

Lyt til episoden

Charlotte Jacobsen_DTU Food_TECHfolk

Klimasynder nummer 1: Kan dit sorte internet blive grønt?

Så er vi tilbage! 2. sæson af TECHfolk er officielt i gang og vi starter med at kigge på dit internet. For kan internettet blive energivenligt? Det forsker professor i optisk kommunikation, Leif Katsuo Oxenløwe i. Vores kommunikation over nettet er nemlig en af verdens største klimasyndere. I 2030 kan vi, ifølge Leif Oxenløwe, ende med at skulle forbruge 20 % af al den energi vi kan producere i Danmark, udelukkende på kommunikation. Men kan vores klima holde til det?

Lyt til episoden

Solcelle-implantater kan gøre blinde seende

I sæsonafslutningen af TECHfolk taler vores vært Freia Dam med Rasmus Schmidt Davidsen. Rasmus er forsker på DTU Nanolab, hvor han lige nu arbejder med solceller i øjenimplantater. Til sin forskning gør Rasmus brug af friske griseøjne og mikroskopiske solceller. Formålet med forskningen er at give blinde synet.

Lyt til episoden

Ansvarlig teknologi og etik – kampen for det gode

I denne episode af TECHfolk er vores vært Freia Dam på besøg hos Maja Horst. Maja er professor på DTU Management, hvor hun også er den første professor i ansvarlig teknologi.
Maja interesserer sig især for holdet mellem videnskab, etik og ansvarlighed. Og så er hun generelt interesseret i, hvorfor nogle synes, at forskning er løsningen på samfundets problemer, mens andre mener, at den skaber problemerne.
Bliv klogere på de processer, hvormed vi kommer til at tænke, at noget er ansvarligt eller ikke ansvarligt? Hvordan udvikler vi ny teknologi for mennesker?

Lyt til episoden


Livslang læring i praksis: Karriere, kompetenceudvikling & krumspring

I denne episode af TECHfolk møder Sophie Bech, som er projektleder på DTU Skylab, Carl Holde-Jensen til en snak om drivet bag det personlige behov for livslang læring. Det er både en ærlig og sårbar snak om at klatre til tops og gøre karriere og om at bokse med udfordringer undervejs.

Lyt til episoden

Kunstig Intelligens: Det sociale aspekt

I denne episode af TECHfolk skal vi på besøg hos Thomas Bolander. Thomas er professor på DTU Compute, hvor han forsker i kunstig intelligens og logik. Begrebet kunstig intelligens omfatter computersystemer, som er i stand til at udføre opgaver, der i dag udføres af mennesker, fordi de kræver menneskelig intelligens. Det er f.eks opgaver som analyse af komplekse problemer, mønstergenkendelse og sprogforståelse.

Lyt til episoden

Fedme i fremtiden: Forskningen gør os klogere

Peter Heegaard er professor på DTU Sundhedsteknologi, hvor han forsker i den medfødte immunologi, dvs. immunsystemets umiddelbare og hurtige svar på infektion. Lyt med, når Peter fortæller om sin karriere, sine aha-oplevelser, kroppens immunsystem og ikke mindst forskning i fedme.

Lyt til episoden

Foto: Jens Dresling

En verden under vandoverfladen

I denne episode af TECHfolk snakker vi med Mads Christoffersen der er specialkonsulent på DTU Aqua. Lyt med, når Mads fortæller om at beskytte fiskeri, den eftertragtede og mystiske ål og om sin passion for alt det, der rør sig under vandoverfladen.

Lyt til episoden

De intelligente tarmbakterier

I denne episode er vores vært Freia Dam på besøg hos Tine Rask Licht, professor og mikrobiolog på DTU Fødevareinstituttet.
Lyt med, når Tine giver et indblik i, hvordan kost og sundhed hænger uløseligt sammen.

Lyt til episoden

Slangegift: Ny teknologi kan redde millioner

I denne episode hører du Andreas Laustsen, lektor på DTU Bioengineering. Han forsker i antistoffer mod toksiner, og fortæller om sine personlige værdier, ambition og passion.

Lyt til episoden

Klimaet: Kampen koster

Marie Münster, professor på DTU Management forsker i energisystemer og energisystemmodulering. Hun fortæller om, hvordan fremtidens energi betragtes ud fra et økonomisk og klimamæssigt perspektiv.

Lyt til episoden

Kryptologi: Hemmelighedernes videnskab

Lars Ramkilde Knudsen, professor på DTU Compute forsker i kryptologi og IT-sikkerhed. Du er med, når han fortæller om sin kærlighed til matematik, en Enigmamaskine fra 2. verdenskrig og kvantecomputere.

Lyt til episoden