Enkeltfag Dansk 5 ECTS

Rapid prototyping af analoge DC sensorsystemer

Overordnede kursusmål

Kurset introducerer den studerende til analoge elektriske DC kredsløb med det formål at opbygge prototyper af DC målesystemer. Den studerende indføres i grundlæggende teoretiske principper, som afprøves i regneopgaver og laboratorieøvelser, hvor kredsløb loddes på print, og strømme og spændinger måles.

See course description in English

Læringsmål

  • læse et elektrisk kredsløbsdiagram, identificere typen af elektriske komponenter i kredsløbet, og genkende indgangs- og udgangsterminaler og strøm- og spændingskilder.
  • forklare og anvende Ohms lov og Kirchhoffs love til at opstille ligninger for spændinger og strømme i både passive og aktive elektriske kredsløb.
  • reducere kredsløb med modstande i serie og parallelforbindelser, herunder brugen af Delta-Wye transformationen, genkende spændingsdelere og strømdelere i et kredsløb og anvende disse til at effektivisere kredsløbsanalyser.
  • opstille knudepunktsligninger og maskeligninger for passive og aktive kredsløb med både afhængige og uafhængige spændings- og strømkilder og med brug af supernodes og superloops.
  • gøre brug af linearitet og superposition i lineære kredsløb med flere strøm- og spændingskilder og reducere elektriske kredsløb til ækvivalente Thevenin og Norton modeller.
  • designe, konstruere og validere sensorsystemer bestående af sensor og tilhørende operationsforstærkerkredsløb, herunder inverterende, ikke-inverterende og summerende forstærkerkredsløb og kredsløb med tilpasning af offset.
  • skrive programmer i Python til løsning af lineære ligningssystemer og til beregning af spændinger, strømme, modstande og effektafgivelse i et elektrisk kredsløb.
  • betjene multimetre til måling af modstand og spænding og til validering af lodninger på print. Betjene funktionsgenerator og oscilloskop og bruge disse til validering af opbyggede kredsløb.
  • lodde komponenter på en printplade i henhold til et kredsløbsdiagram.
  • validere montagen af komponenter på en printplade ved systematisk afsøgning for kortslutninger og dårlige/manglende forbindelser.
  • rette montagefejl ved at aflodde fejlplacerede komponenter og ilodde nye komponenter.
  • efterleve reglerne for deltagelse i laboratorieøvelser, herunder at møde til tiden, vise hensyn til medstuderende, undgå at ødelægge udstyr, vedligeholde værktøjskassen i sin oprindelige stand, og rydde arbejdspladsen op efter endt øvelse.

Kursusindhold

Sensorteknologier: Termistorer og lysfølsomme modstande.
Passive elektriske kredsløb: Ohms lov, Kirchhoffs love for elektriske kredsløb, komponenter i serie og parallel, spændingsdeler, strømdeler, knudepunktsanalyse, maskeanalyse, afhængige og uafhængige kilder, linearitet og superposition, Thevenin og Norton ækvivalentmodeller.
Aktive elektriske kredsløb: Den ideelle operationsforstærker, spændingsfølgere, inverterende og ikke-inverterende forstærkerkredsløb, summationsforstærkere og forstærkerkredsløb med offsetjustering.
Værktøjer til kredsløbsanalyse: Selvskrevne Python programmer.
Værktøjer til kredsløbsdesign: Fumlebræt, veroboard, multimeter, funktionsgenerator, oscilloskop og loddeudstyr.

Undervisningsform

Forelæsninger, opgaveregning, opgave-quizzer, lab-quizzer, lab-øvelser.

Fakultet

Bemærkninger

Kurset er et obligatoriske kursus for bacheloruddannelsen Medicin og Teknologi.

Pladsbegrænsning

Minimum 10, Maksimum: 120.

Vær opmærksom på, at dette enkeltfagskursus har et minimumskrav til antal deltagere. Derudover er der begrænsning på antallet af studiepladser. Er der for få tilmeldinger oprettes kurset ikke. Er der for mange tilmeldinger, vil der blive trukket lod om pladserne. Du får besked om, om du har fået tildelt en studieplads senest 8 dage før kursusstart.

Se kurset i kursusbasen

Tilmelding

Sprog

Dansk

Varighed

13 uger

Institut

Sundhedsteknologi

Sted

DTU Lyngby Campus

Kursus ID 22438
Kursustype Bachelor
Semesterstart Uge 36
Semester slut Uge 49
Dage ons 8-12
Pris

9.250,00 kr.

Vær opmærksom på dette kursus har deltager begrænsninger. Læs mere

Tilmelding