Bæredygtig fødevareproduktion og processering
Overordnede kursusmål
Kurset giver de studerende en forståelse for nøglekoncepter i bæredygtig fødevareprocessering med udgangspunkt i en systemisk tilgang til udfordringen i omlægningen til cirkulær bioøkonomi. Kurset vil inkludere diskussion af supply chain og logistik, sikkerhed, økonomi, kvalitet og forbruger accept i relation til udvikling af en bæredygtig fødevareproduktion. Kurset vil diskutere emner som nye råvarer og alternative grønne teknologier, digitalisering for at opnå en bæredygtig fødevareproduktion (data, sensorer, modellering), kvalitativ analyse af miljømæssig effekt af fødevareprocessering, anvendelse af restprodukter/sidestrømme til nye ingredienser, vand og energi management, bæredygtige emballering, konservering og opbevaringsteknologier og biorefinery approach. En introduktion til LCA samt regulatoriske og lovgivningsmæssige aspekter vil også blive givet. Kurset vil inkludere forskellige cases fra fødevareindustrien.
See course description in English
Læringsmål
- Forstå begrebet bæredygtig fødevareforarbejdning og konservering
- Beskrive kriterier for bæredygtig fødevareforarbejdning
- Analysere effekten af den nuværende forarbejdning i forhold til den bedste udnyttelse af råvarer, vand- og energiforbrug
- Diskutere potentielle alternative bæredygtige teknologier
- Vurdere den potentielle anvendelse af digitalisering i fødevareforarbejdning og konservering
- Diskutere muligheder for at forbedre bæredygtigheden af de nuværende fødevareproduktionssystemer, samtidig med at kemisk og mikrobiel sikkerhed opretholdes, og analysere dens indvirkning
- Forklare vigtigheden af at evaluere miljømæssige og sociale effekter af fødevareprocessering i et fuldt livscyklusperspektiv
- Evaluere, diskutere og rapportere en analyse af produktionen af en fødevare gennem hele værdikæden med henblik på at forbedre bæredygtigheden af den pågældende fødevare
Kursusindhold
Se engelsk beskrivelse
Anbefalede forudsætninger
Grundlæggende viden i biologi og kemi. Erfaring fra foder- eller fødevareindustrien. En vis forståelse af tekniske processer i fødevareproduktion.
Undervisningsform
E-learning