Elektrokemiske enheder for et renere og mere bæredygtigt samfund
Overordnede kursusmål
Elektrokemiske enheder såsom brændselsceller, elektrolyseceller og batterier anses for nøgleteknologier i omstillingen til et mere bæredygtigt energisystem. Faststofelektrokemiske enheder såsom højtemperaturbrændsels- og elektrolyseceller samt faststofbatterier har særlige fordele i form af fx driftsfleksibilitet, energi- og ressourceeffektivitet – samt sikkerhed – faktorer der gør dem interessante i fremtidige energikonverterings- og -lagringsteknologier. I en kombination af teori og eksperimenter vil kurset introducere principperne for faststoffelektrokemi og deres anvendelse i brændsels- og elektrolyseceller, batterier, sensorer og gasrensning.
See course description in English
Læringsmål
- Forklare defektkemien af faste stoffer og relationen til deres elektrokemiske egenskaber
- Forklare principperne bag og sammensætningen af en fastoxidbrændselscelle
- Forklare brugen af en fastoxidcelle til elektrolyse af vand og kuldioxid
- Forklare principperne bag brugen af faststofelektrokemiske celler til at fjerne NOx
- Forklare brugen af en faststofelektrokemisk celle til direkte omsætning af kulbaserede materialer til produktion af elektricitet
- Forklare principperne bag faststofbatterier
- Anvende linear sweep voltammetri til at analysere faststofelektrokemiske celler
- Anvende elektrokemisk impedansspektroskopi til at analysere faststofelektrokemiske celler
- Anvende principperne af elektronmikroskopi til analyse og evaluering af faststofelektrokemiske enheder
- Designe en elektrokemisk enhed/system baseret på en faststofcelle
Kursusindhold
Omstilling af energisystemet fra fossile til vedvarende brændsler og ressourcer kræver udvikling af effektive og sikre energikonverterings- og -lagringsteknologier. Faststofelektrokemiske enheder, som virker ved høje temperaturer, kan omsætte kemisk energi i biomaterialer til elektricitet og omvendt fremstille brændsler med høj energitæthed fra vedvarende elektricitet. Faststofbatterier er også mere sikre end konventionelle Li-ion batterier. Hvordan påvirker faststofkemien materialernes elektrokemiske egenskaber? Hvordan fremstilles og karakteriseres disse celler? Hvad er fordelene og ulemperne ved disse faststofceller? Kurset vil introducere basale principper for faststofelektrokemiske celler og vil ved eksperimenter gøre deltagerne bekendt med cellekoncepter og deres karakteriseringsmetoder, specielt impedansspektroskopi og linear sweep voltammetri. I efterfølgende gruppearbejde skal materialernes kemiske struktur-performance-sammenhæng analyseres og fremstilles i to artikeltype rapporter og en mundtlig præsentation.
Undervisningsform
Forelæsninger og praktiske øvelser
Sikkerhed i laboratoriet indgår som en del af kurset
Der vil være kursusevaluering i løbet af kurset
Fakultet
Pladsbegrænsning
Minimum 10, Maksimum: 20.
Vær opmærksom på, at dette enkeltfagskursus har et minimumskrav til antal deltagere. Derudover er der begrænsning på antallet af studiepladser. Er der for få tilmeldinger oprettes kurset ikke. Er der for mange tilmeldinger, vil der blive trukket lod om pladserne. Du får besked om, om du har fået tildelt en studieplads senest 8 dage før kursusstart.